We've updated our Terms of Use. You can review the changes here.

Lekapcsolom a villanyt a fejemben

by Bajdázó

/
1.
Lekapcsolom a villanyt a fejemben, mécsest gyújtok a szívemben, fényeljen, ha a világ botránkozik énrajtam, akkor tudom, jó fele visz az utam. A szerelem az egyetlen igazság, az eget is szerelemmel ragasztják, ha nem azzal, a csillag is lepottyan, kőtáblává hasad széjjel a porban. Megszületni a világra gyönyörű, benne lenni a világban gyönyörű, de kiszületni a világból, az a szép, elhagyni a csónakot a tengerért. Sorsa felől mért aggódik az ember? Úgyis csak az lesz, aminek lenni kell. Mint a Duna érkezik az életünk, folyjék, ahogy folyni akar – nélkülünk. Nincsen kívül, belül élünk, egyedül, fénnyel hintett ágyon forgunk, mint ki szül, magunk álma, képzelete fogva tart, nem ázunk, de viseljük a zivatart. Illatokat megtagadni de nehéz! Rántott hús és bodzavirág az ebéd. Azt álmodjuk, hogy sírunk és nevetünk, ágyunk fölött, mint a fecske fecsegünk. Van mennyország és a síron nő virág, fölkel a nap, minden reggel ragyog ránk, „dirib-darab!” – himnuszolja a madár, napról-napra, ágról-ágra beljebb száll.
2.
Engem úgy veszel körül, ahogy anyám egyedül, karod lombjában ringatsz, elaltatsz, belém alvadsz.
3.
Madárral 05:06
4.
Az a felhő, az a legszebb, éppen olyan, mint a lelked, s az országút abba a felhőbe fut. Most marad el Herceghalom, eső kopog az ablakon, s az országút abba a felhőbe fut. Felcsavarom, mert kéred, a magnót, tükörből pillantasz reám, dúdolsz, „jó kis dal ez – mondom (minek?) –, jó kis dal ez…” Isten tudja, merre vezet a tenyértérkép-erezet, de az országút abba a felhőbe fut.
5.
6.
Szikra 05:40
Égre Nap gurul, hóban szikra gyúl’, csizmaszárba hull. Hóban szikra gyúl’, csizmaszárba és túl a szívbe hull.
7.
Erdeizene 05:17
8.
"Ha minden elmarad Isten el nem marad Reá bízom magamat Reá bízom magamat " (Rákóczi Ferenc imája)

about

"A Bajdázó zenekar Lekapcsolom a villanyt a fejemben című albuma, a 2011-es év egyik legjobb lemeze (nemcsak az egyik legjobb magyar, bár logikusan az is). Kézenfekvő lenne onnan elindulni, hogy a magyar népzene az amerikai pszichedelikus folkkal találkozik - amire tudtommal nem volt még példa, pedig a magyar népzene aztán tényleg találkozott már mindennel, a beattől a technóig és metálig. Csak nehogy azt gondoljuk, hogy valami kisakkozott műfajötvözésről van szó; annyira nem, hogy kis poétikus túlzással majdnem el lehetne hinni azt is, hogy ez a "börzsönyizene" a Börzsönyből sarjadt ki magától. Lágyan lebegő vagy indázó gitárra fekszik fel a zene, a finom ritmusszekció támogatásával vagy anélkül; ez tartja meg a ráérős - néha egyenesen tétovázó - gitár- és egyéb dallamokat, effekteket és madárcsicsergéseket. Néha egy-egy határozottabb dallam összerántja a dalokat (ezek között van olyan, ami meglepően erősen az amerikai folkzenét idézi meg), máskor viszont ambientté terül szét, vagy inkább hangtájképpé. Mile Zsigmond otthonos éneke tökéletesen illik mindebbe; nála érhető tetten leginkább a magyar népzene hatása. A szövegek egyfelől a népköltészetet idézik képeikkel vagy sűrített bölcsességekkel, másfelől viszont van bennük valami megfoghatatlan szürrealizmus is. (A kedvencem: "A szerelem az egyetlen igazság / Az eget is szerelemmel ragasztják / Ha nem azzal, a csillag is lepottyan / Kőtáblává hasad széjjel a porban.") Az összhatás pedig igazából nem is pszichedelikus, abban az értelemben, hogy arra hívna, hogy feledkezz bele - inkább hipnotikus, nem hív, hanem beszippant ismeretlen-otthonos világába, átállít a maga nyugodt ritmusára." Rónai András, Quart, 2011. nov. 24.

credits

released November 17, 2011

Mile Zsigmond – ének, gitár, ritmushangszerek
Győrffy Ákos – kanna, kahon, keyboard-effekt, ritmushangszerek
Gugyella Zoltán – basszusgitár, looper, ének, zongora, akusztikus gitár

zene - Bajdázó
szöveg - Mile Zsigmond

felvétel, zenei rendező - Gugyella Zoltán

license

all rights reserved

tags

about

Bajdázó Nagymaros, Hungary

Ambient psycho-folk.

contact / help

Contact Bajdázó

Streaming and
Download help

Report this album or account

If you like Bajdázó, you may also like: